Sunucu Spikerlik ile Dublaj Sanatçılığı Arasındaki Farklar


Bu yazımızda Spikerlik ve sunuculuk ile dublaj sanatçılığı ya da reklam seslendirme işlerinin arasındaki en önemli farklardan bahsedeceğiz.

Sunuculuk ve spikerlik eğitimlerinde ve süreçlerinde, hitap ve sunum kriterleri, reklam ve dublaj okumalarından çok farklı olmaktadır. Bir haber seslendirmesi perfore okuması ile reklam okumasının aynı olmadığı aşikardır. Peki hem haber okuyan hem de reklam okuyan aynı kişi olabilir mi?

Bu sorunun cevabı olabilecek isimler mutlaka vardır. Fakat eğer sektörün başında iseniz ve kendinizi reklam seslendirirken aslında haber okuyormuşcasınıza buluyorsanız, reklam okuyabilmeniz için çok daha fazla pratik ve müzik bilgisine ihtiyacınız olduğunu anlarsınız.

Haber sunumlarında ya da spikerlerde melodik bir akış ve vurgu yoktur. Çünkü anlatılmak istenen bilgi vermek amaçlı metin okumalarıdır. Nasıl ki şuanda bu metni okurken bilgi veren bir metin gibi içinizden okuyorsanız, haber sunarken de o şekilde çalışıyor ve okuyor olmanız doğaldır.

Reklam dublajları ayın diğer yüzüdür. Tv de reklamlarda şunu hissettirmek önemlidir; tanıttığınız ürünü hizmeti veya herhangi ticari bir ürüne öncelikle kendinizin inanması ve onu sizi dinleyenlere inandırması önemlidir. Ya da tanıtım filmlerinde güven veren tok sesli sanatçılarımızın o ticari amaç için her zaman çok uygun olduğunu düşünürsünüz, bunlar tesadüfi değildir maalesef. Reklam ve tanıtım okumak tiyatral bir geçmişe ve eğitime ihtiyaç duyar. Aynı zamanda müzikal bir altyapı da vurgularınızdaki kararlılığınızı belirleyecektir.

Dublaj okumalarında ise reklamdan farklı olarak, tamamen roldeki karaktere bürünüp o anda o kişi olup o rolu yaşadığı ortama uygun ve atmosferin içinde seslendirmek en önemlisidir. Dublajda belirli bir dialogda o anda diakoğu yaptığınız diğer seslendirme sanatçısı orada olmasa bile gerçekten onunla beraber filmdeymişcesine rol yapmanız gerekir, gerektiğinde ağlamanız, ya da ağzınızda bir lokma varmış gibi konuşmanız ya da hasta bir ses tonuna bürünmeniz gerekebilir.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda;

Haber spikerliği veya Sunuculuğun, reklam ya da dublajdan ne kadar farklı branşlar olduğunu anlamışsınızdır. İkisini birden yapmak için yıllarınızı harcayıp iki mecrada da ses vermeniz gerekir ve kabul edilir işlere imza atmanız gerekir.

Ya da spikerlik sunuculuk kursuna gidip reklam seslendirmesi yapabileceğinizi düşünmeniz oldukça amatör bir yaklaşımdır, ajanslar bu tarz yaklaşımları sevmezler. Hatta kursa gider gitmez kusursuzca seslendirme yapmayı ve para kazanmayı düşünmeniz de maalesef yanlıştır.

Bizden söylemesi…

Reklam seslendirmesi ve Dublaj rol konuşmaları arasındaki farklar hakkında yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.