Seslendirme sanatçılarının asla vazgeçemeyecekleri bir şey var, o da pratik yapmak.
Hali hazırda neredeyse her gün bir iş bile yapıyor olsalar dahi, metin çalışmalarına ara vermeliler. Günümüzde bu işi profesyonel olarak yapan birçok sanatçı, farklı içeriklere sahip metinleri okuyarak mevcut tekniğini geliştirmekte ve hatta günden güne yeni teknikler inşa etmektedir. Seslendirme Sanatçılığı eğitimindeki ilk derslerde yer alan ‘doğru nefes almak’, ‘diyaframı kullanmak’ gibi başlıkların aslında ne kadar önemli olduğu, zaman içerisinde seslendirme sanatçıları tarafından unutulabilmektedir. Teknik ve rol kabiliyeti ne kadar ilerletilirse ilerletilsin, düzenli nefes antrenmanları bu işin olmazsa olmazlarından.
Doğru nefes almak için öncelikle akciğer kapasitesini artırma çalışmalarına odaklanmak gerekiyor. Ne kadar güçlü bir akciğere sahip olursanız, nefes kontrolünü de o kadar rahat yapabilirsiniz. Derin nefes; akciğerlerinizin kapasitesini artırmak için derin nefes egzersizlerinin önemi büyük. Özellikle kayıt öncesinde ciğerlerinizi tamamen dolduracak ve boşaltacak şekilde birkaç kez derin ama yavaş ve istikrarlı nefes almanız, performansınızı artırıcı bir etkiye sahip.
Nefesinizi tutun ve rahatlayın; zaman buldukça yapılan meditatif faaliyetler de seslendirme sanatçıları için son derece mühim. Gözlerinizi kapatıp hareket etmeden ve kaslarınızı gevşek bırakarak derin nefes almayı, tutmayı ve en önemlisi de rahat olmayı unutmayın. Nefesinizi yavaş verin; tuttuğunuz nefesi hızla değil, yavaş yavaş ve istikrarlı şekilde vermelisiniz.
Yukarıdaki nefes döngüsünü günde en az 3-4 kez denemeniz, zamanla çok daha iyi bir akciğer kapasitesine erişmenize yardım edecektir.
Doğru nefes için sizinle 2 temel tekniği paylaşmak istiyoruz.
1- Diyaframdan nefes almak
Solunum kapasitemizi artırmak için diyaframımızı kullanıyor olmamız gerekiyor. Günlük koşuşturmaca ve maruz kalınan stres nedeniyle, bizler çoğunlukla göğüs nefesimizi kullanmaktayız. Göğüs nefesi; göğüs kafesinin nefes alma esnasında genişlemesini ve akciğerlerin sadece üst bölgesinin hava ile dolmasını sağlamaktadır. Diyaframdan nefes alma egzersizi için, mümkünse sırt üstü yatar pozisyonda bir elinizi göğsünüzün diğer elinizi de karnınızın üzerine yerleştirin. Burnunuzdan nefes alın ve karnınızın üzerinde olan elinizin göğsünüzün üzerinde olan elinizden daha fazla yükselmesi gerektiğini unutmayın. Bu, soluduğunuz havanın akciğerlerinizin derinlerine nüfus ediyor olduğunun bir göstergesi. Verimli bir çalışma için karnınızın üzerinde olan elinize odaklanmanız gerekiyor. Nefes verirken karın kaslarınızı hissetmeye çalışın. 10 saniyelik aralıklarla diyafram nefesi döngüsünü 5 kez tekrar edebilirsiniz.
2- Büzük dudak solunum egzersizi
Seslendirme sanatçısının solunumunu daha rahat kontrol etmesine yönelik olan bu egzersiz, aynı zamanda faydalı bir gevşeme tekniği de. Sırtınız düz olacak şekilde oturun ve burnunuzdan derin olmayacak şekilde nefes alın. Aldığınız havayı ıslık çalar- öper gibi, dudağınızı büzerek ağız yoluyla yavaş yavaş verin. Nefes verme süresinin, nefes alma süresinin en az 2 kat olması verimi artıracaktır. Bu nefes döngüsünü de günde 4-5 kez tekrarlıyor olmanız fayda sağlayacaktır.