Bu yazımızda Dublaj ücretleri, kaşe nedir ve vergiler hakkında bilgi vereceğiz.
Seslendirme ve dublaj sanatçılarının tecrübe ve isimleriyle birlikte belirledikleri kaşe bedelleri vardır. Bu kaşeler genelde; Dizi-Film Başrol, Yan Rol vb – Reklam olarak ikiye ayrılırlar.
Dizi film kaşeleri reklam kaşelerinden daha düşüktür, aslında stüdyoda geçirilen saat daha fazladır. 90 dk’lık bir filmde başrol konuşan sanatçı X lira kaşe bedeli talep ederken, aynı sanatçı bir reklam filminde 30sn. konuşmak için 3X ya da 5X kaşe bedeli isteyebilir.
Bu durum neden ileri gelmekte size açıklayalım:
Tv’de oynayacak bir Film-Dizi yüksek fiyatların ödendiği bir yayın değildir. Örneğin 90 dk’lık bir TV filmi, öğleden sonra yahut gece saatlerinde, film arasına 3-5 kuşak düşük bütçeli reklam alıp yayınlanır. Böylece Kanala gelir olarak çok fazla bir yansıması olmaz. Daha doğrusu, TV’de film izlenme oranı günümüzde çok düşük olduğundan, film arası satılan reklamın da ücretleri düşük olmaktadır. Böylece TV’nin 90+80: 170 dk ‘lık yayınından geliri az olmakta, filmlere de bu şekilde fiyatlar ödeyebilmektedir.
Prime Time yani 18(19):00-24:00 saatleri arası diye bilinen saatler arasındaki programlara alınan reklamlar için ise, gerçekten dünyanın parası ödenmekte. 8 sn.’lik bir spot için ulusal tek bir kanala kuşak başı 5 tekrarlı bir reklam girme maaliyeti 20-40bin TL arası değişmekte. 4-5 ulusal kanala girildiğini düşündüğünüzde bu ücret 100bin-150bin TL gibi rakamlara ulaşmaktadır. Bu durumda reklamın prodüksiyonun da harcanan ücret’in içinde reklam seslendirme bedeli/kaşesi normal film dublaj kaşelerinden çok daha fazla olması kaçınılmazdır. Halbuki konuşan aynı stüdyoda harcadığı emek aynı, fakat amac TİCARİ olduğundan, fiyatlar da ticari olmak zorundadır.
O yüzden Reklam Kaşe bedeli tek mecra için geçerlidir. Yani Yalnızca TV’de yayınlanacak reklam için 1 Kaşe, TV+ RADYO’da yayınlanacak bir reklam için 1.5 Kaşe, TV + RADYO + INSTORE’larda yayınlanacak ise 2 kaşe olarak ücretlendirilir. Yani 1/2 kaşe mecra başına eklenerek gider.
Vergilendirme şu şekilde olur:
X Kaşeli bir sanatçı, -Serbest Meslek Makbuzu keserken:
Net tutar: X Kaşe Bedeli
Brüt Tutar: Y
Y’nin %80’si : X’ye eşittir. Kalanı ise Stopaj bedelidir.
Y’yi hızlıca X kaşe bedelinden: X çarpı 1.25 eşitliğinden elde edebiliriz.
Brüt üzerinden %18 KDV olarak hesaplayıp.
Brüt – Net Tutar + KDV Tutarı olarak tahsilat yapar.
Makbuzu alan ise beyannamesinde Stopaj bedeli olan Brüt üzerinden %20’lik tutarı devlete geri öder.
Bir hesap örneği:
100 TL kaşe bedeli olan bir sanatçı, ödeme alırken makbuzunu şu kalemlerde keser:
Net tutar: 100 TL
Yani Brüt Tutar’ın %80’si :100 TL, %20’si Stopaj Bedeli.
Netten Brüte: 100 TL x 1.25: 125 TL olarak dönüştürebiliriz.
Brüt tutar 125 TL’dir. (125 TL’nin %20’si 25 TL’dir – 125 TL- 25TL : 100 TL Net tutar)
125 TL üzerinden %18 KDV bedeli: 22.5 TL
NET tutar + KDV: 100 TL + 22.5 TL = 122.5 TL ödeme alır.